Skip to content

Touwtrekken

Het touwtrekteam van Peco

En een jaarlijks touwtrektoernooi waar iedereen aan mee mag doen!

Het lijkt heel simpel…

Het touwtrekken heeft door de jaren heen voor Peco altijd een belangrijke rol gespeeld. Hoe dit is ontstaan staat beschreven bij de historie. Dat er ook nu nog veel aandacht voor de sport is blijkt wel uit het feit dat Peco jaarlijks een touwtrektoernooi organiseert. Bovendien is in 2010 het Peco touwtrekteam weder opgericht en dat deelneemt aan de competitie van de Federatie Vrije Touwtrekkers (F.V.T.) en de nationale bond (N.T.B.). Ook in de jaren ’80 bestond er een touwtrekteam dat onder de vlag van Peco uitkwam. Dit team heeft vele successen behaald.

Info FVT (getraind) toernooi

Op 22 september vind het toernooi van de Federatie van Vrije Touwtrekkers, afgekort FVT plaats. Dit zijn getrainde teams die mee doen aan de competitie van de FVT regio oost. Tijdens deze competitie word er getrokken met 6 tallen in een vrije gewichtsklasse. De wedstrijden worden gehouden op het bekende feestterrein naast Peco te Teuge en de aanvang is om 20.00u. Wij verzoeken de deelnemende ploegen om 19.30u op het terrein aanwezig te zijn.

Word touwtrekker!

Ben jij geïnteresseerd in de touwtreksport en lijkt het jou wat om mee te draaien in het officiele Peco touwtrekteam? Vul dan hier het formulier in.

    T-shirt maat*

    Voorkeur starttijd*

    De sport

    Het lijkt simpel: twee teams trekken aan beide kanten aan een touw en het team dat het hardst trekt wint. In werkelijkheid zijn er vele aspecten die bepalen of er gewonnen wordt of verloren. In de eerste plaats is dat de samenwerking en de inzet binnen het team. Als er vijf mensen met halve kracht aan het touw staan zal de zesde persoon in zijn of haar eentje echt niet de overwinning binnenslepen. Ieders inzet moet dus optimaal zijn en men moet bereid zijn om voor elkaar en voor het team te strijden. Hiervoor is uiteraard veel kracht en conditie nodig en om dit te bereiken moet minimaal wekelijks getraind worden. De trainingen zijn zwaar maar geven over het algemeen veel voldoening. Zeker wanneer dit goede wedstrijdresultaten tot gevolg heeft.

    Tijdens de training wordt veel gewerkt aan de techniek van het touwtrekken waarbij de stand van het lichaam en de voeten erg belangrijk is. Tijdens de training wordt vaak gebruik gemaakt van een bok waarbij het onder spanning trekken kan worden geoefend. Het op de juiste manier naar achteren stappen kan worden getraind met behulp van een in de grond gegraven ladder. Overigens speelt de ondergrond vaak ook een belangrijke rol tijdens wedstrijden. Op gladde grond waar geen grip op gevonden kan worden glijden de trekkers immers snel uit waardoor het touwtrekken bemoeilijkt wordt.

    De uitrusting

    Het touw – Standaard worden touwen gebruikt die gemaakt zijn van hennep. De touwen die men gebruikt bij wedstrijden hebben een minimale lengte van 32 meter en een omtrek van 10 centimeter. Ook zijn er touwen die gemaakt zijn van kunststof. Deze worden eerder glad bij regen en bij hitte zijn ze minder prettig in het gebruik.

    Schoeisel – De sport wordt beoefend op een grasveld, sportveld of in een weide en tijdens de wintercompetitie in een manege. Om de kracht vanuit de benen naar de grond over te brengen, is een stevige schoen het beste. Er kan gekozen worden voor ‘legerkisten’ maar veel touwtrekkers maken gebruik van schaatsschoenen. Deze geven nog meer steun en men kan zijn kracht beter overbrengen naar de grond. De hak en zool moeten volledig glad zijn, noppen of andere uitstekende delen zoals spijkers zijn niet toegestaan.

    Kleding – Als kleding gebruikt men bij het touwtrekken meestal een stevig rugby shirt of meerdere dunne shirts over elkaar en een rugby short, met een versteviging op het shirt aan de zijde waar het touw langs loopt. De ankerman of -vrouw heeft meestal een extra stevig shirt aan of heeft er een speciaal vest onder, omdat het touw bij hem/haar om het lichaam loopt.

    Overige hulpmiddelen – Bij het touwtrekken mogen ook enkele hulpmiddelen gebruikt worden. Dit is hars en magnesiumpoeder. Hars of Colofonium zoals het heet geeft de touwtrekker een betere grip aan het touw omdat het een kleefkracht heeft die groot genoeg om te voorkomen dat men het touw te snel los moet laten. Anderen geven de voorkeur aan magnesiumpoeder dat bij gevoelige handen en nat weer geschikter is. Het heeft een absorberende werking, vooral als het touw nat is. Ook gebruikt men bij erg nat weer fijn zaagmeel, wat ook een absorberende functie heeft. Ten slotte mogen de sporters uit voorzorg, indien nodig de handen intapen.

    Wedstrijd reglement

    Het complete wedstrijdreglement van de N.T.B. (Nederlandse Touwtrek Bond) bestaat uit een document van 26 pagina’s en is te vinden via de website www.touwtrekken.co

    Play Video